Image

Kogerstraat 57 | 1791 EP Den Burg | telefoon: 0222 - 313 025 | info@texelvastgoed.nl

FAQ

Kopen van een woning

Het kopen van een woning is niet iets dat u dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat u tijdens het kopen van een woning tegen allerlei vragen aanloopt. Een VBO-makelaar kan de vragen waar u tegenaan loopt beantwoorden.

  • Wanneer ben ik in onderhandeling?

    U bent pas in onderhandeling met de verkopende partij als deze reageert op uw bod door een tegenbod te doen of expliciet te melden dat jullie in onderhandeling zijn. U bent dus nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar zegt dat hij uw bod met de verkoper zal bespreken.
  • Mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?

    Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden. Bovendien zal de verkoper waarschijnlijk graag willen weten of er meer belangstelling is. Ook mag er met meerdere geïnteresseerde kopers tegelijkertijd onderhandeld worden. Een VBO-makelaar moet dit wel duidelijk aan alle partijen melden. Vaak zal de verkopende VBO-makelaar belangstellenden mededelen dat er al een bod ligt of dat er onderhandelingen gaande zijn. De VBO-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbieden kunnen uitlokken.
  • Mag een VBO-makelaar tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?

    Ja, dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper – op advies van zijn makelaar – besluiten de biedingsprocedure te wijzigen in bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. In deze procedure krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. De makelaar dient uiteraard eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken na te komen, voordat de procedure veranderd wordt.
  • Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng?

    Nee, dit hoeft niet. De verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie hij in onderhandeling gaat. Vraag als koper de verkopende makelaar van te voren naar de verkoopprocedure die gehanteerd wordt om teleurstelling te voorkomen.
  • Hoe komt de koop tot stand?

    Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken – onder andere prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken -, dan legt de verkopende VBO-makelaar de afspraken vast in de koopovereenkomst. Pas als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, komt de koop tot stand. Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk aandachtspunt. Als u deze opgenomen wilt hebben in de koopovereenkomst, dan moet u dit meenemen in de onderhandelingen. Als koper krijgt u niet automatisch een ontbindende voorwaarde. Koper en verkoper moeten het eens zijn over aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat de koopovereenkomst wordt opgemaakt. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn een financieringsvoorbehoud, een negatieve uitkomst van een bouwkundige keuring, het niet verkrijgen van Nationale Hypotheekgarantie en de No-Risk clausule. De koop komt pas tot stand op het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Dit vloeit voort uit de Wet Koop onroerende zaak en heet het schriftelijkheidsvereiste. Een mondelinge of per e-mail bevestigde afspraak is dus niet voldoende. Zodra de verkoper en de koper de koopovereenkomst hebben ondertekend en de koper een afschrift van de overeenkomst heeft ontvangen, treedt voor de particuliere koper de wettelijke bedenktijd in werking (zie vraag 6). Binnen deze tijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij de ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.
  • Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper precies in?

    De wettelijk vastgestelde drie dagen bedenktijd houdt in dat u als koper zonder opgaaf van redenen de koop kunt ontbinden. De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra een kopie van de getekende koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld. De bedenktijd kan langer duren dan drie dagen als deze eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. Hiervoor zijn regels opgesteld. De VBO-makelaar kan precies aangeven tot wanneer de bedenktijd loopt.
  • Wat houdt de onderzoeksplicht voor de koper precies in?

    Als koper heeft u een onderzoeksplicht. Van u als koper wordt verwacht dat u de staat van de woning onderzoekt. Gebreken die u bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, komen voor uw rekening en kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd.
    De verkoper is verplicht de koper te informeren over zaken die van belang kunnen zijn (meldingsplicht). Ernstige of onverwachte gebreken, zoals een lekkage, behoren daartoe. U kunt deze gebreken en de gebreken die gemeld zijn door verkoper meenemen in de onderhandelingen.

  • Hoe maak ik de beste keuze voor een notaris?

    U mag als koper een notaris kiezen waar de overdracht van de woning zal plaatsvinden. Deze notaris zal ook de hypotheekdelen van de verkoper(s) ‘doorhalen’. Er worden kosten in rekening gebracht voor het doorhalen van de hypotheekdelen van de verkoper. Deze kosten zijn voor rekening van verkoper. De tarieven voor het doorhalen van een hypotheekdeel verschillen nogal per notariskantoor.

  • Mag ik als koper advies van de verkopende makelaar verwachten?

    De verkopende makelaar vertegenwoordigt de belangen van de verkoper. Hij zal de verkoper adviseren tijdens het verkoopproces. De verkopende makelaar kan en mag daarom niet tegelijkertijd uw belangen behartigen. Als u dus begeleiding en advies wilt tijdens het aankoopproces, dan is het verstandig zelf een aankopende VBO-makelaar in te schakelen.

  • Waar vind ik de algemene voorwaarden?

    De VBO kent de Algemene Consumentenvoorwaarden VBO. De meest recente voorwaarden zijn te vinden via www.vbomakelaar.nl/algemene-voorwaarden of verkrijgbaar bij ons.

Zoeken naar een woning

  • Hoe plaats ik een zoekopdracht?

    In ons online portaal kunt u zoekopdrachten aanmaken en krijgt u uw eigen online woondossier waarmee u automatisch op de hoogte gehouden wordt van nieuw woningaanbod. Zodra er nieuwe woningen beschikbaar komen die overeenkomen met uw zoekwens, ontvangt u van ons automatisch en vrijblijvend een e-mail.

    Heeft u al een account? Log dan hier in.

    Wanneer u bent ingelogd, kunt u in de balk bovenaan de pagina uw voorkeuren aangeven met betrekking tot het dorp, de straat, de categorie vastgoed, het type woning en de prijs. Het is niet verplicht om alle velden in te vullen. Vervolgens klikt u op ‘Deze zoekopdracht opslaan’ en tweemaal op ‘OK’. Voor een overzicht van alle opgeslagen zoekopdrachten klikt u op ‘Beheer’ (gele knop rechts bovenin de pagina).

  • Waar vind ik mijn opgeslagen zoekopdrachten?

    Voor een overzicht van alle opgeslagen zoekopdrachten klikt u op ‘Beheer’ (gele knop rechts bovenin de pagina). Hiervoor dient u wel eerst te zijn ingelogd.

  • Hoe maak ik een account aan?

    Heeft u nog geen account bij ons? Registreert u zich dan eerst via deze link en vul uw gegevens in. U ontvangt vervolgens een mail met een link om uw account te activeren. Wanneer u op deze link klikt kunt u een gebruikersnaam en wachtwoord instellen, waarmee u na activering kunt inloggen.

  • Hoe wijzig ik een zoekopdracht?

    U kunt een zoekopdracht niet wijzigen, maar wel verwijderen. Hiervoor gaat u naar het overzicht van uw opgeslagen zoekopdrachten en klikt u op de groene prullenbak, rechts van de zoekopdracht. U kunt vervolgens een nieuwe zoekopdracht aanmaken in de balk bovenin de pagina.

  • Hoe verwijder ik een zoekopdracht?

    Hiervoor gaat u naar het overzicht van uw opgeslagen zoekopdrachten en klikt u op de groene prullenbak, rechts van de zoekopdracht.

  • Hoe kan ik een zoekopdracht tijdelijk op non-actief zetten?

    Wanneer u naar het overzicht van uw opgeslagen zoekopdrachten navigeert, kunt u links van de zoekopdracht op het vinkje klikken. U ontvangt nu geen automatische meldingen meer wanneer er woningen beschikbaar komen die overeenkomen met deze zoekwens.

  • Hoe kan ik mijn favoriete woningen opslaan?

    Naast elk aanbod staat een knop met een hart als symbool. Als u daar op klikt komt deze woning bij uw favorieten te staan. De favorieten kunt u beheren en zien als u bent ingelogd.
  • Waar vind ik de lijst met favorieten?

    Wanneer u bent ingelogd in het portaal vindt u via het Beheer uw Favorieten Lijst.

Image

Kogerstraat 57
1791 EP Den Burg
Telefoon: 0222 - 313 025
E-mail: info@texelvastgoed.nl

Ontwerp & Techniek: WEBJONGENS